European Directives


Illustration av världen och som vidar en hel del nationsflaggor.

Europeiska direktiv och … manualer

Nästan alla länder i Europa är medlemmar av den Europeiska unionen eller på något sätt kopplade till EU. Detta ger stora konsekvenser för skapandet av en manual. I UE, har även de europeiska direktiven om säker användning av en produkt något att säga om kraven på den medföljande manualen.Som sådan, kan ett företag hållas ansvarigt om en manual inte följer gällande europeiska direktiv.

BE OM OFFERT >

Innehåll

Vad säger de europeiska direktiven om manualer?

De europeiska direktiven är en del av den nationella lagstiftningen i en medlemsstat, som på så sätt garanterar att alla europeiska direktiv är bindande i alla EU:s medlemsstater. Direktiven är väldigt generella i sin natur. Till exempel, säger de att manualer ska vara lättlästa, även för äldre personer. Direktiven säger inte hur man ska uppfylla ett sådant mål.

Normer gör det. På en nationell nivå, kan man fråga nationella auktoriteter att förse relevanta normer för vilket europeiskt direktiv som helst. Medan de europeiska direktiven finns tillgängliga gratis, finns normer vanligtvis som en tiosidig bok som kan köpas från en institution för nationella normer. Till exempel, summerar den nederländska NEN 5509-normen från den nationella institutionen för normer kraven för manualer, precis som DIN EN 82079–1-normen i Tyskland. Om man åsidosätter språket de är skrivna på, är dessa normer ganska identiska. De talar om hur man ska översätta de europeiska direktiven till konkreta krav. Till exempel, talar normerna något om vilken typ av kapitel som bör finnas med i manualen, eller vilken typstorlek som räcker för att en manual ska bli läsbar.

De viktigaste direktiven som handlar om manualer är maskindirektivet, EMC-direktivet och lågspänningsdirektivet. Det finns dock även andra direktiv, vilka baserar på produktkategorin de tillhör (leksaker, tryckutrustning och så vidare).

Maskindirektivet

För att varje maskin ska kunna säljas laglig i EU måste de följa maskindirektivet. Endast då kan en tillverkare eller återförsäljare lägga till den så kallade CE-märkningen till sin produkt, vilken markerar att den är tillverkad enligt relevant europeiskt direktiv (maskindirektivet i detta fall). CE-märkningen (Conformité Européeenne) gäller i hela EU och i länder som tillhör det så kallade Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Länder som Norge och Schweiz tillhör EEA.

Maskindirektivet har något att säga om teknisk dokumentation. Enligt detta europeiska direktiv ska en manual vara fullständigt korrekt vad gäller beskrivning och hantering av maskinen i fråga. Med andra ord: om en tillverkare beslutar sig för att ändra färg på en knapp från gul till orange, ska detta speglas i manualen direkt.

Dessutom måste manualen finnas tillgängligt på alla officiella språk i världen där den finns till försäljning. Till exempel, i Belgien ska manualen finnas tillgänglig på nederländska, franska och tyska. Detta är alla tre officiella språk i kungariket Belgien. I Belgien är det även ganska vanligt med ett fjärde språk i manualen: engelska. Detta har att göra med att Belgien är även ett internationellt orienterat land, värd för Europas huvudstad (Bryssel).

I en del fall tillåter maskindirektivet att instruktioner endast skrivs på engelska. Det kan vara underhållsinstruktioner som är avsedda för specialiserad personal som arbetar direkt för tillverkare eller som är uttryckligen utbildade av tillverkaren. Som tumregel, dock, kan manualer endast publiceras i användarens lokala språk.

EMC-direktivet

’EMC’ står för elektromagnetisk kompabilitet. Det europeiska direktivet om EMC har ett mål: att säkerställa att inga elektriska produkter eller system påverkas av elektromagnetisk interferens. Ta flygutrustning som måste skyddas från interferens från mobiltelefoner.

I de flesta fall tillåter EMC-direktivet tillverkaren att kalla sin produkt elektromagnetiskt kompatibel utan att visa en rapport som anger hur de nådde den slutsatsen. Däremot, om man tillfrågas, ska tillverkaren visa teknisk dokumentation som klargör att de verkligen försökte nå målet med elektromagnetisk kompabilitet. Dessutom måste tillverkaren inkludera instruktioner i sin manual som insisterar på att användare endast ska använda produkten inom dess avsedda parametrar. På detta sätt blir en användare som förstärker en signal genom att använda externa medel ansvarig, och inte tillverkaren.

Lågspänningsdirektivet

Lågspänningsdirektivet gäller för att elektrisk utrustning avsedd att användas med en nominell växelspänning mellan 50 V och 1000 V och en nominell likspänning mellan 75 V och 1500 V. Detta europeiska direktiv anger att användaren ska vara medveten om eventuell fara som kan orsakas av den spänning som finns.

Tillverkaren har rätt att publicera sådana varningar på det elektriska materialet eller utrustningen, och/eller i manualen. Eftersom det inte alltid är möjligt att publicera varningar på utrustningen eller materialet, kommer manualen i de flesta fall att vara den viktigaste källan för att varna användaren från att utföra vissa handlingar som kan utsätta honom/henne för fara.

Våra referenser

Vill du veta mer om vår expertis? Vill du se fler konkreta exempel på manualer? Vänligen, tala om det för oss. Vår kundbas kan också berätta mer om de manualer vi redan har skapat:


Har nu några frågor om våra tjänster?
Vi vill besvara dem personligen.